Tuesday, April 18

NASI HUJAN PANAS aka NASI MINYAK TERENGGANU



Cuti minggu lepas tiba-tiba merajinkan diri nak buat nasi minyak hujan panas. Lama betul tak makan rasa cam teringin sangat-sangat. Kebetulan semua ada kat dapur apa lagi start enjin lah memasak kat dapur. Resepi ada kat bawah ye tapi kena ada rempah cap bunga ros terengganu atau rempah terengganu untu kuahnya boleh boleh buat,. Kalau tak jadilah kari ayam.





NASI HUJAN PANAS



Bahannya:

          2 sb planta/marjerin
          2 ulas bawang putih (dicincang)
          1 ulas bawang besar (dipotong)
          kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga dan bunga lawang
          2 cawan beras siam
          2 cawan air
          1 cawan susu cair
          1 sb susu pekat manis
          2 sb sos tomato
          1 sb gula
          1 sk garam halus
          ½ cawan kismis
          2 helai daun pandan di simpul
          **setitik dua pewarna kuning, merah dan hijau



Caranya:
  • Cucikan beras bersih-bersih dan masukkan dalam rice cooker
  • masukkan kesemua bahan kecuali buah kismis dan pewarna merah dan hijau dan kacau sedikit sehingga agak rata
  • masakkan kesemua bahan-bahan tadi.
  • Untuk mengelakkan nasi tidak masak atau terlalu lembik, pastikan bahan cecair didalam rice cooker lebih dalam 1 inci daripada nasi *tertakluk pada beras yang digunakan
  • Bila nampak agak hampir masak, titikkan pewarna dan masukkan atasnya buah kismis dan jangan dikacau..tunggu sehingga masak
  • Bila nasi dah masak barulah kacau perlahan-lahan supaya pewarna tadi bercampur.



GULAI AYAM REMPAH TERENGGANU

          1 ekor ayam (lagi best letak ayam kampung)
          1 ½ senduk cili boh
          1/2 kilo santan segar
          2 cawan air
          1 senduk bawang merah *
          1 sudu besar halia *
          4 ulas bawang putih *
          *tumbuk/blend
           ½ senduk besar minyak masak
          7 sudu makan rempah gulai cap bunga ros 
          (rempah ori dari terengganu)
          1 sk rempah masak cap bunga ros
          1 keping gula melaka 
          ½ sudu makan gula
          3 biji kentang dipotong 4
          Asam keping, garam dan serbuk perasa secukup rasa

Caranya:
  • ayam dibersihkan kemudian dipotong-potong, dibasuh dan toskan airnya. 
  • Panaskan minyak dalam kuali kemudian tumiskan semua bahan-bahan yang telah ditumbuk/blend hingga wangi baunya. 
  • Masukkan cili boh/cili giling bersama serbuk rempah masak dan rempah gulai. Tumis sehingga naik baunyer.
  • Masukkan gula melaka, gula, garam, asam keping dan serbuk perasa secukup rasa
  • Masukkan juga kentang yang dipotong kecil2
  • Masukkan ayam dan masak sehingga agak sebati
  • Lastly masukkan santan pekat bersama air (agak-agak)
  • Masakkan sehingga empuk.
***Masakkan terengganu agak manis sedikit..




ACAR



Bahan-bahan

          timun
          tomato
          bawang besar
          daun ketumbar
          sos tomato
          sos cili
          gula
          garam
          cuka

CARANYA
  • Potong timun, bawang besar dan buah tomato.
  • masukkan dalam satu bekas bersama sos cili, sos tomato, gula, garam dan cuka
  • potong sedikit daun ketumbar dan masukkan ke dalam bahan-bahan tadi.

2 comments:

quinnie said...

salam kenal...terpikat saya kat nasi awak ni...teringin nak cuba sebab ada letak sos tomato..:)

Zue El Razak said...

salam kembali quinnie..
try lah buat.. comform menjadi sebab ia amat mudah..

 

Designed By Izza sakura