Wednesday, July 5

RED PEARL COOKIES




Assalamualaikum...

Salam Syawal.. Hari ni nak share resepi biskut Pearl Cookies yang sangat umphh.. Family memang suka dengan biskut ni. Gabungan conflakes dan biskut chips memang osem.. bila makan terasa kerangupan biskut ni, Tambah pulak dengan badam yang rangup. Gila sedappp..





RED PEARL COOKIES


Bahannya:-

150 gm butter
150 gm tepung gandum
75 gm gula halus @ gula kastor
60 gm cornflakes
50 gm coklat chips
25 gm almond nibs
1 sudu kecil esen vanilla
ceri merah ~ dihiris halus dan memanjang





Caranya:
  • Mula2 kita satukan butter dan gula. Dengan menggunakan senduk kayu sahaja gaul hingga gula dan butter sebati dan sekata. Tak payah pukul sampai kembang ya cukup sekadar ia sebati, sebab jika terlebih pukul biskut kita akan kembang dan leper selepas di bakar nanti
  • Masukkan tepung dan gaul rata
  • Masukkan cornflakes, badam, cip coklat dan esen vanila. Kemudian gaul rata
  • sudukan atas dulang pembakar
  • buah ceri pula potong memanjang atau dadu. Letakkan hirisan ceri atas adunan tadi
  • Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan 15 minit terlebih dahulu dengan suhu 170c
  • bakar biskut selama 20 - 25 minit bergantung pada kepanasan oven masing2
  • Angkat dan sejukkan sebelum di simpan dalam bekas kedap udara

Tuesday, July 4

BISKUT HABRIK ... Makan tak puas sebab sedap gilerrr


 

Assalamualaikum...

Salam Syawal.. Hari ni 10 Syawal bermakna sudah 10 hari kita beraya. Siap lah bulan Syawal ni bulan open house, jenuh mesti hari minggu penuh jadual open house.  Terfikir gak nak buat open house tapi gaji lambat lagi ni. Almaklum fulus perabis kat balik kampung baru ni... Hihiii... Okey, resepi hari ni Zue nak share resepi amat mudah ala-ala biskut arab, sangat-sangat sedap dan lembut giler tau. Kenapa Zue kata lembut.. Sebab proses nak buat biskut ni kena ayak 3-4 kali. Lepas tu sangai atau goreng sampai naik brown skit. Pastu baru boleh mix dengan bahan lain. Nak tau try lah buat. Kalau makan tu non stop.. Tak nak berenti... Sedap woo.. Actually ni resepi temurun keluarga suami sebelah Arab.


 Resepi penuh ada DI SINI . Cara buat sangat mudah, just gentel kecik-kecik je sampai abis adunan. Nak cantik letaklah manik atau apa2 yang menarik perhatian dan boleh dimakan sekali biskut habrik.



Resepi ni pernah keluar dalam buku Air Tangan Zuhaida.


Monday, June 19

TAT ROSALINDA



Assalamualaikum...

Salam Ramadhan. Tinggal tak sampai lagi seminggu nak raya. Malam-malam terakhir ni terkejar-kejar mana nak settle tempahan orang, mana nak tido lambat nak kejar lailatul qadar, mana nak masak untuk sahur itu tak kira lagi anak susah nak bangun sahur. Mood dia org dah kelaut sebab dah dekat nak raya. Hari ni zue share resepi yang zue buat untuk tempahan member2 kat opis. 

 

TART ROSALINDA

Adunan dapat anggaran 35 - 40 biji 

300 gms tepung gandum 
4 sudu besar tepung jagung 
3 sudu gula ising 
200 gms butter 
2 kuning telor sahaja
 jem nenas

Caranya:-

  • Ayak tepung gandum, tepung jagung dan gula ising ke dalam bekas. 
  • Kemudian masukkan butter yang telah dipotong dadu. 
  • Kalau guna unsalted butter, masukkan secubit garam.
  • Ramas tepung dengan butter guna hujung jari hingga berderai (rub-in method). 
  • Kemudian masukkan telor dan satukan menjadi doh.
  • Canai jadi setengah inci dan turap guna acuan atau cutter . 
  • Untuk lebih mudah agar tak melekat2 lapik dengan plastik semasa mencanai doh. 
  • 1 keping plastik 4 segi potong jadi sekeping besar. 
  • Oleskan atas plastik dgn sedikit minyak. 
  • Letakkan doh di tengah plastik dan lipat plastik dan kayu canai tu gelek atas plastik.
  • Kemudian terap adunan tadi dgn terap tuk buat tart. 
  • Kalau adunan melekat kat alat penerap tu. 
  • Beruskan sedikit alat tu dgn sedikit minyak masak atau tepung gandum. 
  • Ini dapat mengelakkan adunan dari melekat2.
  • Ambil jem nenas dan gentel bulat2 sebesar guli. 
  • Letakkan atas doh yg telah di terap tadi. 
  • Buat hingga habis.
  • Masak pada suhu 170'c selama 15-20 minit
  • Sejukkan sedia dilukis lorekan atas tat menggunakan icing dan untu pemanis letakkan sugar doh yang ready made.




ICING
200 gm gula icing 
1 sudu teh jus perahan lemon

Satukan telur, gula icing dan jus lemon dalam bekas pemutar 
Putar adunan sehingga kental
Bahagikan adunan kepada berapa bekas dan warnakan dengan pewarna kesukaan 
Masukkan dalam piping bag 
Paipkan atas biskut, buatkan bentuk riben dan bunga 
Hiaskan mengikut kreativiti masing-masing. 
Biarkan icing keras Simpan biskut dalam bekas kedap udara. 

Monday, June 5

BISKUT TAT ROSE




Assalamualaikum...

Selamat berpuasa untuk hari ke 10. Semalam Zue buat satu biskut yang pebret masa zaman budak-budak dulu. Tak sangka jumpa resepi ni. errmm... Puas hati buat sendiri... serius sedap... Cair dimulut... Nak buat pun sangat mudah. Actually ni 1st biskut raya untuk Ramadhan tahun ni. Kira baru nak panaskan enjin lah ni. Harap tahun ni target nak buat banyak lagi tercapai..

 


TAT ROSE

Bahan
1/2 cawan butter
1/2 cawan marjerin daisy
3/4 cawan gula aising
1 biji kuning telur
1 cawan tepung jagung
1 3/4 tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla
jem buah campuran secukupnya
sedikit pewarna sirap rose




Caranya:




  • Satukan butter, marjerin dan gula aising. Pukul hingga kembang.
  • Masukkan kuning telur dan esen vanilla. Gaul sebati.
  • Tambahkan tepung jagung. Gaul sekata. 
  • Kemudian, masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga membentuk doh yg                       boleh dibentuk. Jika doh lembik, tambahkan lagi tepung gandum.
  • Canaikan doh setebal 3mm, tekap dgn acuan bulat (saya guna tudung botol minyak).
  • Sapu jem diatasnya. Lipat dua menjadi semibulatan.
  • Kemudian ambil dua doh yg telah dilipat dua. Cantumkan dan bentukkan menjadi                                 kelopak rose. Pindahkan ke dalam paper cup.
  • Buat sehingga habis. Masukkan kedlm oven yg telah dipanaskan. Bakar pada suhu 160C                       selama 15-20 minit atau sehingga masak.
  • Setelah masak, sejukkan dahulu sebelum disimpan dlm bekas kedap udara.
  • Satu adunan ni dapat dlm 60-70 biji bergantung pada saiz acuan.



  • Wednesday, May 31

    LALA GORENG CILI DAN TELUR



    Assalamualaikum...

    Mi adalah resepi kedua pada hari yang sama untuk berbuka semalam iaitu ketam buttermilk. Ok kebiasaan sis buat lala goreng sweet sour je tak de plak nak letak telur. Kali ni try buh telur. Hasil dia perhhh.... sangat sedap. Actually kes ari tu g makan kat satu restoren thai. Rasa dia perhhh... sangat-sangat sedap. Kali ni zue buat untuk buka puasa semalam. Rasanya cam tak cukup je. Tapi good idea untuk buat shell out ni.. Bismillah.. Jom try..


    LALA GORENG CILI DAN TELUR


    Bahannya:


    1/2 kg lala
    1 biji telur
    4 sudu besar cili giling
    3 ulas bawang merah (tumbuk)
    3 ulas bawang putih (tumbuk)
    2 sb sos cili
    2 sb sos tomato
    2 sb sos tiram
    2 sb sos plum

     




    Caranya:

    • Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau. 
    • Masukkan cili giling. Tumis hingga pecah minyak. 
    • Masukkan sos, cili, sos tiram, sos tomato dan sos plum dan gaul sehingga sebati
    • Letakkan sedikit gula dan garam. Gaul lagi
    • Akhir sekali pe­cahkan telur dalam satu bekas dan tuang dalam kuali, gaul rata. 
    • Masukkan lala. Gaul lagi sehingga lala masak.

    KETAM BUTTERMILK... sedappppp




    Assalamualaikum...

    Semalam gigih pergi cokit untuk beli ketam. Alhamdulillah harga tak lah mahal, dapat rm22 sekilo. Ketam pun banyak isi. Tapi tak lah besar sangat.. Bolehlah untuk makan dengan anak-anak tu. Tapi kalau ikut nya sedap tu memang tak cukup so kena ada lauk sampingan untuk cover lauk ni.

    Korang trylah buat serius, memang sedap yang kuah tu anak-anak menjilat pinggan.. katanya sangat sedap. Sama sedap dengan guna udang.. Jom try mana yang tak pernah try.



    KETAM BUTTERMILK

    1 kg ketam  
    1/2 tin susu cair  (nak banyak kuah letak banyak lagi susu)
    Sebiji bawang holland - dicincang
    8 - 10 helai daun kari
    1 biji telur masin yang di rebus (ambil kuning saja dan lecekkan)
    1 kiub ayam knor
    Garam dan gula secukup rasa 
    2 sudu besar tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air. 
    Tepung sebaguna untuk mengoreng ketam


    Caranya:

    • Goreng ketam telebih dahulu dengan tepung serbaguna sehingga garing
    • Panaskan minyak dan masukkan butter. (Zue guna minyak goreng ketam tadi)
    • Kemudian masukkan bawang putih yang dikisar bersama bawang holland yang dah dicincang.
    • Bila dah nampak kekuningan, masukkan telur kuning yang dilecekkan bersama daun kari dan cili padi yang diketuk sedikit. 
    • Dan masukkan susu cair, kiub knor, gula dan garam secukup rasa.
    • Bila dah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk pekatkan kuah.
    • Last sekali masukkan ketam dan tunggu sehingga ketam masak.

    Thursday, May 18

    KETUPAT PULUT DAUN PISANG DAN RENDANG DAGING




    Assalamualaikum...

    Alkisahnya.. ni cerita raya haji tahun lepas. Kami satu family tak balik so zue buat lah rendang versi sendiri. Bahan semua dah ada tapi daun untuk bungkus ketupat tak jumpa. Habis chow kit dan pasar borong seri kembangan pergi cari. Tak de sampai sudah. Last2 no choice guna je lah daun pisang kira alat-ala lepat lah ni sebab selalu tengok mak mertua buat lepat guna daun pisang so try ler buat kat lemang zue.. Hihiii..





    LEMANG KUKUS DAUN PISANG



    Bahannya:

    3 cawan beras pulut - cuci dan rendam 4 jam (bergantung pada jenis beras pulut). Kemudian toskan.
    3 cawan santan pekat + 1 sdt gula dan garam secukupnya - masak sehingga pecah minyak.
    3 helai daun pandan - simpul Daun pisang secukupnya - layukan atas api supaya lembut dan senang bila digolong. Aluminum foil


    Caranya:

    *Panaskan kukusan terlebih dahulu* 
       

    • Sediakan loyang dan masukan beras pulut. Ratakan. 
    • Tuang santan yang sudah dimasak tadi serta daun pandan. Sukatan santan mesti sama paras      dengan beras. Jangan lebihkan santan nanti beras akan lembik bila sudah masak. 
    • Kukus dalam 30 minit bergantung pada beras sehingga masak. 
    • Bila dah masak keluarkan.
    • Kepal pulut mengikut saiz yang disukai dan letak atas daun pisang. Gulungkan padat supaya daun pisang melekat. Hujung sebelah menyebelah buncu lipatkan dan gulung lagi dengan aluminium foil.
    • Buat sampai habis dan kukuskan lagi dalam 20 minit dan kemudian bolehlah dimasukan ke oven . 
    • Bakar 20 minit pada suhu 180 degrees api atas bawah.

    RENDANG DAGING

    Bahannya:
    1 kg daging (potong nipis kecil)
    5 helai daun kunyit (mayang halus)
    2 batang serai (ketuk)
    2 ulas bawang putih (ketuk)
    1/2 cawan minyak
    2 cawan santan pekat
    2 s/besar kerisik
    1 s/besar gula merah garam

    Bahan-Bahan (BLEND)

    15 tangkai cili kering + cili api (mengikut kepedasan sendiri)
    3 biji bawang besar
    10 biji bawang merah 
    4 biji bawang putih dikisar
    1 inci halia halus
    1 inci lengkuas
    1 inci kunyit hidup
    5 batang serai

    Caranya:
    • Panaskan minyak dan tumiskan serai dan bawang putih yg diketukkan. 
    • Masukkan bahan mesin dan biarkan sehingga wangi dan naik minyak. 
    • Masukkan daging dan kacau rata. Biarkan daging masak sebati ngan rempah mesin sebentar. Masukkan santan, garam dan biarkan mendidih dan agak pekat 
    • Masukkan kerisik dan hirisan daun kunyit. 
    • Biarkan sehingga naik minyak. 
    • Boleh dihidangkan dengan nasi atau pulut atau roti saja..

    Tuesday, May 16

    KERANG REBUS


     Assalamualaikum... 

    Uols suka tak makan kerang? Kerang adalah salah satu makanan peberet zue samaada cicah ngan air asam atau ngan sos cili thai. Kalau dalam char kue teow tu saja request banyak-banyak. Ada orang kata kerang ni penyebab batu karang. Samaada fakta ni releven atau tidak, bagi zue rasa cam betul sebab dalam kerang banyak pasir so mungkin pasir tu punca jaringan pundi kencing kita tak dapat ditapis sepenuhnya dan terjadilah batu karang... Ermm.. bahaya jugak tu tapi kalau mulut dah suka makan cammana tu tu yer... makan bleh tapi jangan selalu.. hokeyyy




    KERANG REBUS 

    Bahannya:-

    Kerang 
    Serai 
    3 ulas bawang putih- diketuk
    Air secukupnya
    Garam  


    Caranya:- 

    • Cuci bersih kerang,berus sikit dan bilas beberapa kali. 
    • Masukkan semua bhn dlm periuk dan masak atas api. 
    • Biarkan mendidih dan perasakan garamnya. (saya x suka masak terlalu lama,nanti isi kerang mengecut) 

    p/s : Cicah ngan sos cili thai... perhhh... Besttt

    Monday, May 8

    ASAM LAKSA





    Assalamualaikum....

    Selamat pagi... Tau tak apa beza asam laksa dan laksa penang? Actually bagi Zue, lagi suka asam laksa daripada laksa penang. Kedai melayu susah nak cari asam laksa tau..kalau ada pun kat pasaraya besar dan tokeynya orang cina. So kalau buat lagi elok. Nak buat pun sangat mudah.. Jom try resepi dijamin sedap ni..

    Actually ni resepi ambik kat FB. Admin yang share tu kata dia ambik daripada kawan dia orang cina.. Patut pun sedappp.. ori resepi ni tau...





    ASAM LAKSA

    Bahan utama:
    3 kilo Ikan kembong
    1 tin kecil sardin

    Bahan Kisar
    4 inci belacan melaka warna merah
    4 labu bawang besar
    1 jari telunjuk kunyit hidup
    20+ biji cili padi
    1 ibu jari lengkuas

    Lain lain
    4 tangkai daun kesum
    20 kpg asam keping
    4 bunga kantan -  belah
    6 serai - titik
    1 senduk cili giling
    Segengam asam jawa
    ½ - 1 biji nenas masak - blend & masuk dalam kuah

    Hirisan/Hiasan
    Timun, daun pudina, bawang besar, cili merah/padi, salad, kantan dan daun pudina

    2 kg ikan dicuci bersih dan di rebus, angkat  dan disiakkan isinya.  Tapis air rebusan diguna utk buat kuah. Masukkan kesemua bahan kisar dan bahan bahan lain termasuk ikan sardin yg dilenyet (admin cuci dulu). Masak dengan api perlahan. Masukkan gula dan garam.







    Nota:

    • Gula mestilah banyak sehingga terasa seperti manis manis buah.

    • Nak guna laksa beras pun boleh. 


    P/s: Letak otak udang lagi naik umpph asam laksa ni.

    Thursday, May 4

    LAKSA PENANG




    Assalamualaikum...

    Teringin makan laksa lah pulak hari ni. Actually laksa ni kalau buat kuah dia tak de tulang langsung baru makan tu tak leh berhenti tapilah kalau ada tulang.. Serius.. terus potong.. Makna pulak ngan otak udang.. Perhh... bertambah tau.. Nak buat bukannya susah.. Main rebus2 je tapi renyuh skit masa buang tulang kat ikan. Make sure pakai ikan sardin tau..




    LAKSA PENANG

    Bahannya:


    1 kg ikan mata besar (ikan sardin)
    (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor)
    2 bungkus laksa kering
    5 keping asam gelugur
    2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk
    4 sudu besar pes udang
    2 cekak daun kesum / cenohom
    2 cm keratan lengkuas (diketuk)
    4 batang serai (diketuk)
    Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa.



    Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus):

    Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus dan blender sehingga menjadi cili giling
    3 ulas bawang putih.
    4 biji bawang besar dipotong empat
    Anggaran 6 cm belacan bakar.



    Bahan hiasan:

    Daun pudina
    Cili merah dihiris
    Cili padi dihiris
    Timun dihiris
    Daun salad dihiris
    Bunga kantan dihiris
    Bawang besar dihiris
    Telur rebus (sebiji dipotong dua atau dipotong empat)
    Limau nipis atau limau kasturi dipotong sipi




    Penyediaan kuah:


    • Ikan dibuang tulang dan asingkan tulang dalam bekas lain
    • Blenderkan isi ikan 
    • Blenderkan tulang ikan sekali kepala ikan (blend sehingga tulang menjadi putih) 
    • buang tulang ikan yang dah bertukar kaler tu
    • Dalam satu periuk, tapiskan air yang diblend tadi iaitu air blender ikan dan air blender tulang ikan
    • Masukkan bahan-bahan pes ke dalam periuk bersama bunga kantan, daun kesum, lengkuas dan asam gelugor.
    • Rebus sebingga mendidih dan masukkan garam dan gula
    • Tambahkan sedikit air sekiranya kuah agak pekat 
    • Sekiranya rasa masam, masin dan manis secukup rasa, tutup api






    Tips Penting: 


    • Ikan yang telah disiang hendaklah diperap sekejap; lebih kurang 10 minit bersama garam dan limau kasturi bagi menghilangkan hanyir ikan. Kemudian dicuci bersih.
    • Laksa kering hendaklah direndam semalaman supaya betul-betul lembut sebelum direbus. Rebus dalam air mendidih bergaram. Tentukan laksa anda masak sempurna dengan mencuba memicitnya. Selepas lembut, toskan dan basuh dengan air biasa. Toskan kembali dan simpan dalam bekas penapis untuk laksa anda sentiasa kering dan liat. Laksa yang direbus dibasuh dengan air biasa akan menghalangnya daripada melekat dan menghilangkan bau yang tidak menyenangkan sekiranya laksa itu stok yang lama.

    Wednesday, April 26

    MEE TARIK HOMEMADE



    Assalamualaikum....

    Petang-petang gini bestkan kalau dapat makan mee tarik...Uols suka makan mee tarik x? Ala... yang mee dari Lanzhou, China tu lah. Siapa yang dah makan mesti ketagih nak makan lagikan...Ok sis ada tengok kat satu blog ni so sis translate dan try buat ikut malaysia punya bahan yang ada kat sini. Jom tengok.. sangat mudah...





    Sumber: woksoflife.com




    Homemade Noodles


    3 cawan tepung gandum
    Sebiji telur
    100ml air  dicampur
    1sk garam


    • Sis guna bread maker, masuk semua bahan dan set untuk doh. 
    • 30 minit rehatkan doh (tutup dengan tuala lembap) dan uli sekejap dalam 3 minit untuk buang angin.
    • Seperti gambar di atas uli secara melata (pastikan letak tepung gandum untuk elak dari melekat)
    • potong panjang dan nipis (agak2 cam mee) - Actually sis tak pandai tarik cam kat kedai mee tarik tu so sis potong gini dan tarik sedikit bagi panjang.
    • Selepas mee siap boleh lah direbus. 
    • Lagi sedap masa nak makan baru rebus, baru rasa mee kenyal 







    Spicy Beef Soup

    Bahannya:

    Potong 4 sebiji bawang besar
    5 ulas bawang putih - 10 ulas
    1 inchi halia potong nipis
    Setengah kilo daging lembu (kalau ada tulang boleh masukkan sekali)
    1/2 sb serbuk lada hitam
    10 tangkai cili kering digoreng dan blend kering (suka pedas boleh tambah lagi)
    8 tangkai daun bawang
    4 bunga lawang
    3 helai daun bay
    1 biji tomato potong dadu
    Daun sup
    1 senduk kecil kicap cair
    1 senduk kecil cili sos
    Garam gula secukup rasa
    Minyak menumis dan air secukupnya




    Caranya:

    • Rebuskan dahulu tulang dan daging lembu dalam slow cooker
    • Tuangkan dalam satu bekas dan masukkan air untuk buat sup
    • Dalam air tersebut masukkan daging, tulang, daun sup dan halia.
    • Didihkan sehingga masak dengan api sederhana.


    • Sementara itu, tumiskan bawang besar bersama bawang putih (x yah potong ) sampai naik bau






    • Masukkan cili kering yang di goreng dan diblend halus tadi
    • Dan masukkan sekali daun bay bersama lada hitam yang ditumbuk halus





    • Kemudian masukkan tomato, kicap cair bersama sos cili dan sedikit air
    • Kacau rata sehingga sebati





    • Okey, masukkan dalam sup tadi
    • Kacau rata, masukkan gula dan garam secukup rasa
    • Siappp... makan panas-panas ngan mee baru masak





    Friday, April 21

    KERANG AIR ASAM ala Thai




    Assalamualaikum...

    Salam Jumaat.. Hari ni Zue nak share resepi KERANG AIR ASAM. Hari tu tengok si chumnam kat fb yang glamer makan asam tu.. Orang thailand tu.. Serius mengoda.. Terus google resepi nak buat. Alhamdulillah.. memang tak mengecewakan... sedappp.. Ni adalah menu patut ada dalam bulan puasa.. Almaklum tinggal sebulan lagi nak puasa.. Jom try..



    KERANG AIR ASAM Ala Thai

    Bahan- Bahan

    2 kilo kerang
    10 batang cili api
    3 biji limau nipis dibelah 4
    2 biji tomato
    2 sudu besar sos ikan
    2 sudu besar air limau satang
    2 inci belacan dibakar
    1 genggam asam jawa jadikan 1 cawan jus asam jawa
    garam dan gula secukupnya
    Daun ketumbar 
    Cara -Cara

    • Basuh kerang dan rebus kerang sehingga ada kerang yang terbukak sendiri
    • Buang air rebusan kerang dan segera letak ais dan air sejuk dari petis ais untuk elakkan kerang jadi kecut . Itupun antara tips untuk kerang nampak segar . Pastu buang separuh cengkerang dan gunakan separuh lagi yang berisi untuk dibuat kerabu
    • Hiris kasar cili api dan tomato
    • Satukan air asam jawa , belacan bakar , sos ikan , jus limau satang , cili api , tomato , garam dan gula dalam bekas yang sesuai
    • Gaulkan bersama kerang sehingga mesra
    • Akhir sekali perahkan limau nipis dan masukkan daun ketumbar yang dipotong kasar , campurkan sekali kulit limau dan gaul lagi sehingga sebati
    • Siap . Ratah gitu pun sedap


    Nota :
    • Kalau semua masam , pedas , masin , manis semua dah cukup rasa itu maknanya dah siaplah kerabu kerang kita .
    • Kurang pedas tambahlah cili , kurang masin tambahlah sos ikan atau garam , kurang manis tambahlah gula , kurang masam tambahlah jus lemon satang atau yang fresh punya pun boleh. 

    Wednesday, April 19

    JUS APPLE PINEAPPLE




    Assalamualaikum...

    Buah nenas dan ni selain dimakan atau dibuat gulai ia boleh dibuat jus. Manakala buah apple pulak sesuai dibuat kuih seperti apple pai.. apple puff kek apple cheese dan banyak lagi. Kalau di gabungkan kedua2nya dia dalam ais batu dan susu pekat manis rasanya perhh... sedapp. Ditambah pulak dengan cuaca panas.. perhhh.. sangat nyaman. Untuk jus nenas, ia sangat sesuai untuk orang yang ada batu karang tapi kena amalkan selalu. Jus nenas juga sangat kaya dengan vitamin c manakala jus apple 50% vitamin A dan juga vitamin B dan C. Kedua2 jus ini sangat sesuai untuk menurunkan berat badan kalau ia diminum secara berkonsistem. Jom try resepi yang sangat mudah.




    Jus buah nenas dan buah apple

    Bahannya :
    Buah nenas  ( dipotong-potong )
    Buah apple (dipotong - potong)
    Susu pekat manis
    Gula pasir 
    Ais batu  dihancurkan 
    300 ml air  

    Cara Membuat Jus buah nenas dan apple:
    • Masukkan potongan nanas dan buah apple ke dalam blender
    • Tambahkan air secukupnya dan masukkan juga gula pasir ke dalam blender
    • Kemudian masukkan susu pekat manis bersama ais batu ke dalam blender
    • Blendkan sehingga halus
    • Sedia diminum
    *** Zue suka minum tanpa tapis

    AYAM MASAK KICAP BEREMPAH



    Assalamualaikum...

    Biasa kita makan ayam masak kicap biasa je kan, cuba try pulak versi letak rempah. Zue suka rempah daging babas sebab bau dia menyengat. Anak-anak memang sangat suka kalau buat lauk ni. Siap bertambah nasi. So apa kata cuba menu tengahari ni yang simple dan ada umphhh...



     
    AYAM MASAK KICAP BEREMPAH

    Bahannya:

    3-4 ketul ayam
    4 sb kicap manis
    2 sb sos tiram
    2 sb sos tomato
    2 sb sos cili
    1 biji tomato
    Kacang panjang
    Lada besar
    Gula secukup rasa
    Rempah daging babas

    Bahan tumisan
    1 labu bawang besar (potong bulat2)
    2 ulas bawang kecil (dimayang)
    1 ulas bawang putih (di ketuk)
    sedikit halia (mayang)

     

    Caranya:


    • Ayam diperap bersama kunyit, cili giling dan garam secukup rasa dalam 5 minit
    • Goreng ayam tersebut sehingga garing
    • Tumis bahan tumisan bersama sedikit minyak (sis guna minyak ayam tadi)
    • Masukkan sedikit rempah daging babas dan sedikit air dan kacau rata
    • Masukkan kicap pekat manis, sos tiram, sos tomato dan sos cili
    • Kemudian masukkan air (untuk buat kuah) dan sedikit gula 
    • Last skali masukkan kacang panjang, lada besar dan tomato yang di potong 6
    • Kacau bagi rata dan biarkan seketika dan tutup api.

    Tuesday, April 18

    NASI HUJAN PANAS aka NASI MINYAK TERENGGANU



    Cuti minggu lepas tiba-tiba merajinkan diri nak buat nasi minyak hujan panas. Lama betul tak makan rasa cam teringin sangat-sangat. Kebetulan semua ada kat dapur apa lagi start enjin lah memasak kat dapur. Resepi ada kat bawah ye tapi kena ada rempah cap bunga ros terengganu atau rempah terengganu untu kuahnya boleh boleh buat,. Kalau tak jadilah kari ayam.





    NASI HUJAN PANAS



    Bahannya:

              2 sb planta/marjerin
              2 ulas bawang putih (dicincang)
              1 ulas bawang besar (dipotong)
              kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga dan bunga lawang
              2 cawan beras siam
              2 cawan air
              1 cawan susu cair
              1 sb susu pekat manis
              2 sb sos tomato
              1 sb gula
              1 sk garam halus
              ½ cawan kismis
              2 helai daun pandan di simpul
              **setitik dua pewarna kuning, merah dan hijau



    Caranya:
    • Cucikan beras bersih-bersih dan masukkan dalam rice cooker
    • masukkan kesemua bahan kecuali buah kismis dan pewarna merah dan hijau dan kacau sedikit sehingga agak rata
    • masakkan kesemua bahan-bahan tadi.
    • Untuk mengelakkan nasi tidak masak atau terlalu lembik, pastikan bahan cecair didalam rice cooker lebih dalam 1 inci daripada nasi *tertakluk pada beras yang digunakan
    • Bila nampak agak hampir masak, titikkan pewarna dan masukkan atasnya buah kismis dan jangan dikacau..tunggu sehingga masak
    • Bila nasi dah masak barulah kacau perlahan-lahan supaya pewarna tadi bercampur.



    GULAI AYAM REMPAH TERENGGANU

              1 ekor ayam (lagi best letak ayam kampung)
              1 ½ senduk cili boh
              1/2 kilo santan segar
              2 cawan air
              1 senduk bawang merah *
              1 sudu besar halia *
              4 ulas bawang putih *
              *tumbuk/blend
               ½ senduk besar minyak masak
              7 sudu makan rempah gulai cap bunga ros 
              (rempah ori dari terengganu)
              1 sk rempah masak cap bunga ros
              1 keping gula melaka 
              ½ sudu makan gula
              3 biji kentang dipotong 4
              Asam keping, garam dan serbuk perasa secukup rasa

    Caranya:
    • ayam dibersihkan kemudian dipotong-potong, dibasuh dan toskan airnya. 
    • Panaskan minyak dalam kuali kemudian tumiskan semua bahan-bahan yang telah ditumbuk/blend hingga wangi baunya. 
    • Masukkan cili boh/cili giling bersama serbuk rempah masak dan rempah gulai. Tumis sehingga naik baunyer.
    • Masukkan gula melaka, gula, garam, asam keping dan serbuk perasa secukup rasa
    • Masukkan juga kentang yang dipotong kecil2
    • Masukkan ayam dan masak sehingga agak sebati
    • Lastly masukkan santan pekat bersama air (agak-agak)
    • Masakkan sehingga empuk.
    ***Masakkan terengganu agak manis sedikit..




    ACAR



    Bahan-bahan

              timun
              tomato
              bawang besar
              daun ketumbar
              sos tomato
              sos cili
              gula
              garam
              cuka

    CARANYA
    • Potong timun, bawang besar dan buah tomato.
    • masukkan dalam satu bekas bersama sos cili, sos tomato, gula, garam dan cuka
    • potong sedikit daun ketumbar dan masukkan ke dalam bahan-bahan tadi.
     

    Designed By Izza sakura