Wednesday, December 9

CUP CAKES PANDAN GULA MERAH





Assalamualaikum....

Sekarang musim tak menentu di KL ni. Kejap hujan, kejap panas. Pagi panas terik, petang hujan lebat sangat-sangat. Dah musim tengkujuh sekarang ni. Nak beraktiviti dengan anak-anak kat luar rumah al maklum lah. So Zue beraktiviti dengan kek kat rumah. Ni lah aktiviti cuti sekolah untuk anak-anak Zue..iaitu makan dan makan...huhuu.. Nak suruh anak-anak tembam...Hihiiii...

Beralih pada resepi kali ini, geram sangat dukviral kat FB pasal cup cakes pandan gula merah. Terus buat tanpa fikir panjang. Alhamdulillah..hasilnya mebeles...sedappp...


CUP CAKES LAPIS PANDAN GULA MELAKA


Cara penyediaan jus pandan

10 helai daun pandan
Sedikit air

Potong kecil-kecil daun pandan.
Tumbuk atau belnd daun pandan dengan sedikit air.
Tapis air pandan dari daunnya dengan menggunakan penapis.

Bahan kek.

200g tepung kek (saya guna tepung gandum biasa)
1/2 sudu teh baking powder
125g unsalted butter ( suhu bilik)
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh essen vanila
200g gula caster
2 biji telur (gred a)
*75g santan kotak +25g air
*2 sudu besar jus pandan
*pewarna hijau
(Bahan bertanda * campurkan sekali)

Cara-caranya

1. Panaskan oven 180 darjah celcius.
2. Sediakan kertas cup cakes dlm 20 biji saiz kecil.
3. Campurkan tepung +baking powder. Ayakkan.
4. Pukul mentega, vanila dan garam dengan menggunakan mixer sehingga pucat.
5. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul sehingga gebu.
6. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil pukul sehingga sebati.
7. Masukkan tepung dalam tiga bahagian berselang seli dengan adunan santan.
8. Pukul sehingga semua bercampur mesra.
9. Masukkan adunan 3/4 penuh kedalam acuan muffin.
10. Bakar selama 25 minit atau sehingga masak.


Gula melaka swiss meringue buttercream frosting.

Bahan-bahan.

50g gula melaka dihancurkan.
2 helai daun pandan disimpulkan.
1/8 cawan air.

3 biji putih  telur.
110g gula caster.
150g unsalted butter ( suhu bilik)
Secubit garam
1 sudu teh esen vanila.

Cara-cara:-


  • Untuk menyediakan karamel gula melaka, campurkan gula melaka, daun pandan dan air dalam periuk. Gunakan api kecil. Kacau sehingga gula melaka hancur. Karamel ini akan menjadi pekat apabila sejuk.  (Saya sediakan karamel gula melaka awal sehari).
  • Campurkan putih telur, gula dan garam ke dalam bekas kalis panas. Panaskan secara double boil atas periuk yg mengandungi air panas. Kacau perlahan dengan menggunakan whisk. Kacau sehingga suhu telur mencapai 60darjah celcius. Gunakan candy termometer untuk menyukat suhu telur. (Saya tak ada termometer, jadi saya hanya pastikan semua gula telah cair barulah saya berhenti memanaskan telur tersebut. Cuba rasa sedikit adunan telur dengan  menggunakan jari, jika masih rasa berpasir, gula masih belum hancur sepenuhnya).
  • Pukul adunan telur sehingga kental.
  • Perlahankan mixer, dan campurkan butter sedikit demi sedikit. (Butter dipotong dadu). Sebelum mencampurkan butter seterusnya, pastikan butter yg telah dimasukkan sebelumnya dalam adunan telur putih telah sebati bercampur. Pukul dengan mixer lebih kurang selama 5 minit. Biarkan semua Bercampur sebati.
  • Campurkan karamel gula melaka dalam adunan tadi. Pukul sehingga sebati.
  • Sedia untuk dipaipkan atas cup kek.




Atas cup cakes Zue titiskan gula merah untuk nampakkan lagi meriah.. 




Tutorial mendeco roses untuk cup cakes

No comments:

 

Designed By Izza sakura