Monday, October 19

APPLE CRUMBLE CHEESE KEK




Assalamualaikum... 

Hari ni zue nak share resepi yang buat pada cuti hari minggu baru ni. Dah lama teringin buat tapi duk tanguh. Kebetulan pergi chow kit masa hari jumaat tu beli epal merah rm10 dapat 14 biji. Terlupa resepi ni guna epal hijau.. Tapi tak pe lah.. janji sedap.. serius sedap sangat-sangat. Rasa tak puas makan sampai tak sedar dah tinggal sikit dalam masa sehari. Lagi satu tak muak langsung. Rasa masam lemon tu dah hiris rasa muak cheese. Apa-apa pun zue bagi 10 bintang. Jom try.





Apple crumble cheese kek

(Loyang springfoorm saiz 20cm)

Base
180gm biskut marie (atau biskut yg digemari) - diblend hingga hancur
60gm butter - dicairkan

Apple filling
400g epal merah (3 bj saiz sedang) - kupas dan potong dadu
3 sb gula castor
1/2 biji jus lemon
1 sb serbuk cinnamon
1 1/2 sk tepung gandum






Cheesecake
250g cream cheese
120ml non diary whiping cream (tawar)
4 sb gula kastor
1 sb tpg jagung
2 biji telur saiz kecil
1/2 bj jus lemon
1 sb serbuk cinnamon
1 sk esen vanilla
Sedikit jem blueberry

Crumble
120g tpg gandum
80g butter - yg disejukkan
1 1/2 sb gula kastor






Caranya

Base
- campurkan biskut yg diblend bersama butter cair dan kacau rata
- mampatkan pd dasar springform
- masukkan dlm peti ais

Apple filling
- epal yg didadu masukkan ke dlm periuk bersama gula, jus lemon dan cinnamon
- dgn api sederhana gaul rata selama 2 minit
- dan masukkan tpg gandum, kacau rata. Tutup api

Cheesekek
- pukul cream cheese bersama gula, jus lemon, tpg jagung dan cinnamon sehingga sebati.
- masukkan whiping cream dan pukul sehingga kembang dan sebati
- masukkan telur satu persatu dan pukul rata
- masukkan esen vanila dan kacau sebati

Crumble
- masukkan tpg gandum, gula dan butter
- kacau menggunakan garfu sehingga menjadi crumble









Cara penyediaan

Panaskan oven 150'c
Ambil loyang yg dlm peti ais tadi, masukkan separuh cheese, dilayer bersama apple filling dan cheese yg selebihnya. 
Letakkan sedikit jem blueberry dan lorekkan
Taburkan crumble sehingga rata
Bakar menggunakan waterbath selama 60 minit
Sejukkan dan masukkan dlm peti ais (sedap dimakan sejuk2)





Yummy.... 

No comments:

 

Designed By Izza sakura