Monday, July 22

TEPUNG PELITA ALA-ALA TERENGGANU



Assalamualaikum...

Selamat tengahari... Pagi tadi sahur tak uols? Zue bangun sahur tapi tak makan makanan berat cuma ambik buah kurma, susu anlene bersama quaker oats... Almaklum dah semakin berumur ni rasanyer kesihatan perlu diutamakan daripada keenakan rasa... Kalau ikut selera semua makanan nak ditelannya terutama bulan puasa ni. Jual apa pun makanan semua laku kalau kat pasar Ramadhan tu... sedap tak sedap kemudian kira... Sakit perut esok punya cerita... Actually kalau zue berbuka kat rumah zue lebih suka makan evenpu masak menu yang sama macam ayam goreng kicap sekali pun.... Anak-anak zue lebih suka air tangan mama dia daripada beli kat kedai... 

Kalau hari kerja zue akan membeli tapi membeli kat kedai yang biasa beli sebelum puasa sebab dah tahu sendiri rasanya macamana.. Tetiba teringin makan tepung pelita ori di Terengganu, kalau kat KL ni ader tapi cam kuih taco jer.. Pastu lapisan bawah dia dah dicampur dengan gula siap-siap..ermmm... tak best.. so alternatif lain buat lah sendiri... Inilah hasilnya... Kalau design daun pisang semacam jer abaikan saja.. ^_*

TEPUNG PELITA

sumber: Hanieliza

Bahan-bahan A disatukan

lapisan bawah 

1 cawan tepung beras  
sedikit air kapur 
7 helai daun pandan (kisar dan ambil airnya anggaran 3 cawan) 

Bahan B  disatukan 

lapisan atas

3 cawan santan pekat 
1 senduk tepung beras 
secubit garam 

 Bahan C 

Gula pasir secukupnya 
Daun pisang secukupnya, dibuat bakul

 


Caranya:


  • Didihkan air untuk mengukus.
  • Masukkan 1 sudu gula atau lebih (ikut manis yang dikehendaki) dalam setiap bakul daun pisang. 
  • Kemudian masukkan adunan A agak-agak ½ atau ¾ bakul.
  • Kukus sehingga masak. 
  • Masakan bahan B anggaran panas. 
  • Kemudian masukkan hingga penuh bakul. 
  • Kukus lagi sehingga lapisan atasnya masak  (untuk memastikan kuih betul-betul masak, cucuk dengan garpu atau lidi. Kalau tak melekat, masaklah tu
  • Masukkan dalam peti ais. 

***Sekiranya daun pisang tiada boleh diganti dengan mangkuk kecil


 

No comments:

 

Designed By Izza sakura